Møt Fern Carver, Frivillig hos RS Mjøsa

Fern Carver er opprinnelig fra UK og har bodd I Norge siden slutten av 2019. Hun jobber til daglig ved Crossfit Mjøsa, der hun er Manager, Head coach og personlig trener. Fern driver også et online personlig treningsprogram, www.burnlikefern.com, der hun har klienter fra hele verden.

Hvorfor frivillig hos RS?

Jeg valgte å melde meg som frivillig hos RS Mjøsa først og fremst fordi jeg så det som en fin mulighet til å bli mer integrert i mitt nye hjemland. Det er en god måte å møte nye mennesker på og å lære nye ferdigheter. Det hjelper meg også et skritt i riktig retning med tanke på det karrieremessige målet mitt som er å arbeide innen Brann og redning. Erfaringen og ferdighetene man får som frivillig hos RS er verdifullt i mange andre områder av livet også. I tillegg er jeg glad i vann og her får jeg mulighet til å tilbringe masse tid der.

Hvor lenge har du vært aktiv i RS?

Jeg har vært med siden slutten av 2019. I 2020 kvalifiserte jeg som MATROS, noe som gjør at jeg kan gå faste skift og delta på redningsoppdrag.

Hva slags trening er nødvendig for å være frivillig mannskap hos RS?

Når man melder seg inn vil man først være med som observatør. Så blir man aspirant gjennom spesielle LOKKS og e-lærings programmer. For eksempel må man kunne hoppe i vannet, svømme rundt båten og komme seg opp igjen. Noe som kan gi et lite sjokk i Mjøsas kalde vann. Heldigvis holder de nye draktene fra Hansen Protection oss varme og tørre, det er bare i ansiktet man virkelig kjenner kulden. Etter å ha blitt aspirant og fullført forskjellige LOKKS, oppgaver som for eksempel kan være å lære hvordan man bruker en brannslange eller annet nødvendig redningsutstyr, lære hvordan man tauer en båt osv, så kan man delta på MATROS kurs hos RS Noatun i Horten. Det er et tre dagers kurs hvor man finpusser ferdighetene, øver på førstehjelp og fysiske tester som å svømme 200 meter, teste Hansen Protection arbeidsdrakt i innendørs basseng. Du må også passere båtførerprøven, kunne bruke VHF, nødradio og akutt førstehjelp / DHLR.

Hvordan er en vanlig dag på vakt som frivillig mannskap hos RS?

Som frivillig blir vi satt opp på skift, på dagtid eller nattestid. Vanligvis er man på jobb eller hjemme og i nødstilfeller blir man kaldt ut og må dra til basen så fort som mulig. Vi kan også velge å oppholde oss på basen under skiftet, der kan vi for eksempel bruke tiden til å trene på forskjellige oppgaver. Det er også overnattingsmuligheter for de som bor lenger unna basen. Vi klargjør utstyret vårt slik at alt er klart hvis vi må raskt av gårde, vi må kunne være klare på under to minutter dersom det oppstår et nødstilfelle. På grunn av COVID har vi vært på rødt nivå flere ganger, noe som dessverre betyr at vi ikke har fått mulighet til å trene fra båt og i vann så mye som vi ønsker.

Hva er utfordringene med å være frivillig hos RS?

Kanskje aller mest nattskiftene, særlig når man ikke er vant til å bli tilkalt til alle døgnet tider. For noen kan det også være vanskelig å lære visse ferdigheter og ta inn all den nye informasjonen. For meg som har norsk som andre språk har jeg virkelig kastet meg ut i den dype enden, og det har helt klart vært en utfordring. Bare det å lære alle de nye ordene, men også det å være den eneste kvinnen i et ellers ganske mannsdominert miljø. Men virkelig, jeg har fått en veldig god velkomst, masse oppmuntring og muligheten til å lære mye. Jeg er vant til å arbeide i en mannsdominert treningsbransje, og jeg føler at jeg som kvinne ofte kan tilføre et annet syn på spesielle situasjoner og oppgaver. Det gir meg selvtillit til å si min mening. Jeg vil absolutt oppmuntre flere kvinner til å gi dette en sjanse!

Hva er det beste ved å være frivillig hos RS?

All lærdommen og alle erfaringene det har gitt meg. Og alle menneskene jeg har møtt, som jeg ellers kanskje aldri ville ha kommet i kontakt med, særlig så nært og på daglig basis. Kameratskapet.

Følg oss på

Produkter i artikkelen

Produkt lagt til for å sammenligne.