Dugnad til en verdi av 150 millioner

«In the same boat» er organisasjonen som i 2020 ryddet 400 tonn plast og søppel fra Norske strender. I 2021 øker de kapasiteten og planlegger innsamling av hele 1000 tonn! Målsetningen er å rydde 20 000 strender frem mot 2025 og verdien av denne dugnadsinnsatsen er beregnet til 150 millioner.

Mesteparten av mannskapet består av unge frivillige fra hele verden. De kommer til Norge for egen regning for å hjelpe til med ryddingen og for å oppleve norsk natur og kultur. Med flere team og fartøy reiser de langs hele Norges kyst. Vanligvis består et team av en seilbåt som de frivillige bor i, og en eller flere arbeidsbåter som brukes til strandryddingen.

De frivillige får grundig opplæring i strandrydding og sikkerhet til sjøs og de deltar gjerne i 2 måneder eller mer. De søker først og fremst å rydde strender der ingen andre rydder, dvs områder som er vanskelig tilgjengelig, langt fra der folk ferdes, eller av andre grunner er utfordrende.

Mobile team

Med mobile team flytter de seg effektivt langs kysten. At de frivillige bor i seilbåt gir nærhet til områdene de til enhver tid oppholder seg og arbeider i. De blir gjerne værende i et bestemt område i 2-4 uker av gangen. Her benytter de spesialtilpassede fartøyer med nødvendig utstyr for å få de vanskeligste jobbene gjort.

Mer enn sugerør og engangsbestikk

Mye av det de finner er både stort, tungt, gjengrodd og ligger på de merkeligste og mest utilgjengelige steder. Bøyen på bildet under er et godt eksempel på nettopp dette. Det sies at den havnet i elva for over 40 år siden. Den har vært forsøkt fjernet mange ganger gjennom årenes løp, men den er for tung til å kunne løftes bort med helikopter, for langt fra vei til å kunne hentes med kranbil, og for langt fra sjøkanten til å kunne slepes ut med båt.

De frivillige tok utfordringen på strak arm og fjernet den ved hjelp av tau, taljer og rå muskelkraft. Bøyen ble trukket ned i fjæra og fortøyd i påvente av fullmåne og storflo. Siden ble den geleidet trygt nedover elveleiet og slept i havn for videre håndtering.

De tyngste jobbene krever riktig utstyr – også når det kommer til bekledning.

De frivillige er avhengig av gode, slitesterke arbeidsdrakter som gir beskyttelse i kalde farvann og under røffe værforhold. SeaWork arbeidsdrakt brukes av de frivillige når de skal ut på spesielt krevende oppdrag. Drakten er meget godt egnet for oppgaven da den er utviklet spesielt for vedlikeholdsarbeid i utsatte områder. SeaWork har en ergonomisk konstruksjon som gjør den behagelig å jobbe i, og er laget i et smussavvisende yttermateriale som gjør rengjøringen enkel.

Vi takker for tilliten og er stolte av å kunne bidra til en litt tryggere, varmere og tørrere hverdag for alle de frivillige som stiller opp og bidrar til en ren kyst – til glede for oss alle!

Mer informasjon om "In the same boat" finner du her: https://www.inthesameboat.eco/

Følg oss på

Produkt lagt til for å sammenligne.